روش های تصفیه آب استخر

روش های تصفیه آب

 استخر شنا برای همگان به عنوان یکی از بهترین امکانات تفریحی در نظر گرفته می شود و اوقات مفرحی را برای کودکان و بزرگسالان فراهم میکند. البته باید در نظر داشت که استخرها می توانند منبعی برای بیماری ها و عفونت ها نیز باشند. استخر از هر نوع که باشد، اگر  به درستی تصفیه نشود، می تواند سلامتی شناگران را به خطر بیندازد. باید به یاد داشته باشید که وجود آب شفاف و زلال در استخر برای شنای ایمن و عملکرد صحیح استخر امری ضروری بوده و کلر به عنوان ضدعفونی کننده قوی همواره در استخرها مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه شما می توانید با روش های آسان تصفیه آب استخر توسط  کلر آشنا شوید.
روش های تصفیه آب
روش های تصفیه آب

زمانی که آب استخرتان کدر میشود، ممکن است مواد شیمیایی استخر تعادل نداشته و میزان کلر و PH آب استخر دچار مشکل باشد. کلر محبوب ترین ماده شیمیایی موجود برای ضدعفونی کردن آب استخر می باشد. عوامل طبیعی مانند بارش باران و وزش باد و طوفان می تواند استخر شما را تحت تاثیر قرار دهد. همچنین نور خورشید می تواند باعث گرم شدن آب استخر و به تبع آن سبب رشد باکتری ها نیز شود. زیرا اشعه ماورا بنفش خورشید، کلر آب را تجزیه کرده و در نتیجه میزان این ماده شیمیایی در آب استخر کاهش می یابد. یکی دیگر از علل کدر شدن آب در استخرها می تواند به دلیل استفاده زیاد از آب استخر باشد. لازم به ذکر است که کلر به علت خاصیت اکسیداسیون آن،  ویروس ها و باکتری های موجود در آب را از بین برده و به عنوان رایج ترین ماده شیمیایی، در اشکال مختلف استفاده می شود، که به شرح زیر است:

کلر مایع

کلر مایع یا سدیم-هیپوکلریت یک محلول مایع است که حاوی 10-15٪ کلر  است و با گذشت زمان غلظت فعال خود را از دست می دهد و در  آب نیاز به تثبیت دارد. در هنگام استفاده از کلر مایع ، سطح pH در آب استخر افزایش می یابد و باید با استفاده از اسید کلریدریک تعادل آن را حفظ کرد. بزرگترین ضعف این روش ترکیب کلر مایع و اسید کلریدریک بوده که بسیار خطرناک است و تولید گاز خردل می کند. ذخیره و حمل ظروف بزرگ و سنگین کلر مایع و اسید کلریدریک میتواند بسیار خطرناک و کشنده باشد.

 

قرص یا پودر کلر

یکی از روش های متداول برای ضدعفونی کردن استخر، استفاده از قرص کلر یا کلسییم-هیپوکلریت می باشد. این روش از نظر عملیاتی بسیار راحت تر و  ایمن تر است. قرص های کلر در کفگیر استخر یا در دستگاه کلرزن شناور قرار میگیرند. همچنین میتوان مواد مفیدی به قرص ها افزود که باعث شفافیت آب شده و کلر را برای مدت طولانی تری فعال نگه می دارند. استفاده از قرص کلر نیز معایب خاص خود را دارد که عبارتند از: عدم کنترل سطح کلر و سرعت آزاد سازی کلر در آب و خطر بیماری های پوستی و ریوی ناشی از استنشاق بوی کلر.

 

پرتو ماوراء بنفش

استفاده از پرتو ماوراء بنفش به عنوان ضدعفونی كننده ، مستلزم ساخت يك محفظع مخصوص است كه آب تصفيه شده از آنجا به داخل استخر وارد شود . اين محفظه در مسير لامپهای ماوراء بنفش كه پرتوهای مورد نياز برای ضدعفونی را ساطع می كنند، قرار دارد. خواص ضدعفونی كننده اين پرتو در آب باقی نمی ماند و از اين رو مجددا نیاز به اضافه کردن پودر یا قرص کلر میباشد. چنانچه آب گل آلود باشد، از شدت تأثير پرتو ماوراء بنفش كاسته شده و لذا خاصيت ضد عفونی كنندگی آن كاهش مي يابد. لامپهاي ماوراء بنفش گران بوده و به مراقبت زيادی نياز دارند، در حالی که تاثیر آن برای ضد عفونی کردن آب استخر بسیار محدود بوده و بی نیاز از کلر نمیباشند.

 

استفاده از کلرساز نمکی

در این روش یک سلول حاوی صفحه های آند و کاتد، نمک طعام (NaCl) اضافه شده در آب استخر را از طریق فرایند الکترولیز به اسید هیپوکلریک (HClO)  و هیپوکلریت سدیم (NaClO) که دو عنصر اکسید کننده و ضد عفونی کننده قوی هستند تبدیل کرده و آن ها را وارد آب استخر می کنند. کلر تولید شده توسط این فرآیند وارد استخر شده و آب را ضدعفونی میکند. پس از اتمام این مراحل، کلر دوباره به نمک محلول برمی گردد و این چرخه تکرار می شود. برخلاف قرص های کلر که به صورت دوره ای باید خریداری شوند، کلرزن نمک طبیعی با هزینه ای کمتر از هزینه های دوره ای و همچنین عوارض ناشی از استفاده از کلر به صورت مایع و یا جامد کمک می کند. باید بدانیم سلول الکترولیزی که نمک را به کلر تبدیل می کند، بسته به کیفیت نگهداری ، عمر طولانی داشته و که پس از 3 تا 4 سال معمولا نیاز به تعویض دارند. دستگاه کلرساز نمکی بهترین گزینه برای داشتن استخری عاری از هرگونه مشکلات ناشی از استفاده از کلر است.