پمپ پریستالتیک
پمپ پریستالتیک یا پمپ غلتکی یا شلنگی یکی از پمپ های پر کاربرد در صنعت دوزینگ و یا تزریق مواد است. از این پمپ برای تنظیم اسیدیته آب در دستگاه کلرزن و کلرساز نمکی استفاده می نمایند. طراحی این پمپ با سایر پمپ ها تفاوت های مهمی دارد. پمپ پریستالتیک میتواند انواع سیالات را به مقدار مشخص به درون مسیری با فشار بالا وارد نماید. از مزیت های آن عدم برگشت مواد در صورت خاموش بودن پمپ است. مسیر حرکت سیال مورد نظر در یک لوله قابل انعطاف که در داخل دبواره دایره ای شکل پمپ نصب است، قرار دارد.
هنگامی که پمپ شروع به چرخش میکنند، روتور که دارای تعدادی غلتک است که به محیط خارجی شلنگ فشار وارد میکند. قسمتی از لوله تحت فشار است سیال را مجبور به حرکت در لوله میکند. هنگامی که لوله پس از عبور از غلتک ها به حالت طبیعی خود باز میگردد مایع جدید به داخل لوله وارد می گردد. این فرآیند که پریستالتیس نام دارد.
نحوه عملکرد:
واژه پریستالتیک به طور کلی به معنای حرکت لحظه به لحظه و آرام مایعات در یک لوله بلند و باریک مانند شیلنگ یا تیوپ است. این پمپ با استفاده از مکانیسم پریستالتیک، سیالات را به بیرون پمپاژ میکند.
این پمپ قابلیت بیرون پاشیدن سیالات استریل و یا آسیب زننده و خورنده مانند اسید را دارد. این قبیل پمپ ها دارای قطعاتی مانند غلطک، جاروبک، تیوپ از جنس مواد پلیمری، پلی اورتان و یا سیلیکون و موتور است، که در هماهنگی کامل با یکدیگر، مسئولیت پمپاژ کردن سیالات را بر عهده دارند. محفظه این پمپ ها کاملا از نظر ورود آلودگی و مواد آلوده کننده مسدود است و اجازه آلودگی به مایعات داخل تیوپ را نمی دهد.
در استخر نمکی، دستگاه کلرزن نمکی (کلرساز نمکی) در هنگام الکترولیز و تولید کلر، عامل قلیایی نیز تولید مینماید. لذا جهت تنظیم pH استخر و کاهش قلیاییت آب، پمپ پریستالتیک درون سیستم کلرزن نمکی اسید را به صورت تدریجی و با میزان مشخص به مسیر گردش آب تزریق می نماید.
موارد استفاده:
پمپ های پریستالتیک در صنایع پزشکی، داروسازی، صنایع تولید رنگ، بتن، صنعت های در ارتباط با آب و فاضلاب و تخلیه لجن و تصفیه فاضلاب ها، صنایع کشاورزی و غذایی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. بحث پمپاژ کردن استریل مایعات در صنعت پزشکی و داروسازی بسیار مهم و کاربردی تر از انواع دیگر است. بیرون پاشیدن و یا به اصطلاح پمپاژ مایعات با ویسکوزیته بالا از جمله ویژگی های اصلی و قابل توجه این پمپ به شمار می آید.
از این پمپ در مجموعه دستگاه های دیالیز و حتی به عنوان پمپ های بای پس قلب در جراحی های باز قلب به عنوان کمک کننده جریان خون در قلب استفاده می گردد. همانطور که گفتیم یکی از موارد استفاده از پمپ پریستالتیک استفاده در دستگاه های کلرساز و یا کلرزن نمکی جهت تزریق اسید و تنظیم pH آب استخر است.